5 gode råd når du køber 2. hand tøj

2. hand shopping har været min store passion i mange år. Nogle af mine bedste køb har været 2.hand, men det har nogle af mine dårligste også.

Her er mine 5 bedste råd til at købe brugt tøj.

1) Ligesom når du handler i almindelige forretninger, skal du planlægge hvad du gerne vil købe. Hvis du bare dimser afsted uden en plan, ender du med at komme hjem med en bunke skøre ting som du ikke har brug for. Forskellen på 2.hand og almindelige butikker er, at du ikke nødvendigvis kan skaffe det du mangler på kort tid. Så det kan godt betale sig at have det lange lys på, hvis du ved du mangler en vinterjakke til vinter eller shorts til sommer.

2) Sæt tid af. De gode fund tager som regel tid. Det kan være du skal tage på et loppemarked langt væk, eller besøge 2. hand shops i andre byer. Når du når frem, skal du som regel også bruge tid på at bladre udvalget igennem. Det er svært at katalogisere genbrugstøj, da hvert stykke jo er unikt. Ofte vil dem der står i forretningen eller boden have et godt overblik over udvalget, så det kan godt betale sig at spørge, hvis du søger noget specifikt. Vær også åben over for alternativer. Det fede ved at handle 2. hand, er netop at du får adgang til brands, farver og snit som måske er ude af din comfort zone, men som kan vise sig at klæde dig rigtig godt.

3) Prøv gerne tøjet og gå det igennem for fejl. 2. hand tøj kan sjældent byttes så hvis du har mulighed for det, kan det være en fordel at prøve tøjet. Noget 2. hand tøj er 2. hand fordi pasformen er skidt. Du kan også risikere, at der er pletter eller huller i tøjet, så brug tid på at undersøge tøjet.

4) Overvej at købe dyrere tøjmærker 2. hand. Du kan finde mange billige bluser på loppemarkeder rundt omkring. Jeg vil dog anbefale at du tænker lidt på miljøet og i stedet køber noget af høj kvalitet, med god pasform og lang levetid. Et godt mærke kan du evt. selv sælge videre, når du ikke længere kan passe det, eller har lyst til at skifte. Hellere et godt stykke 2. hand tøj i et godt mærke, end 5 klude der går i stykker hurtigt og sidder dårligt.

5) Glem at købe projekter. Med mindre du er pensionist (og de har ofte også ret travlt), eller virkelig er ferm med en symaskine, så vil jeg fraråde at du køber noget der skal istandsættes. Nej du får ikke lagt de bukser op, eller syet en kile ind i den balkjole. Lad den blive købt af en der passer den (eller af en pensionist med symaskine).  

Men vigtigst af alt – der er ingen regler. Jeg har selv overtrådt alle de ovenstående råd mange gange. Senest indkøbt en billig nederdel fra en kædebutik som jeg ikke kunne passe. Fået sat større elastik i, og trasket rundt i den hele sommeren med største fornøjelse. Den endte sågar også, på et billede jeg lavede som model for et større dansk forsikringsselskab.

God jagt!